Go to content

Main menu:

Suport legislativ

Legislatie pentru sisteme solare fotovoltaice cu conectare la retea.


1) Referitor la metodologia aprobata de ANRE pentru serviciul de regularizare intre persoane fizice si juridice care detin unitati de producere din surse regenerabile cu putere instalata sub 100 kW pe loc de consum, mentionata in Legea 134/2012, putem sa va precizam urmatoarele:

a) Conform Legii 134/2012 articolul I punctul 16, alineatele (2), (6), (7) ┼či (9) ale articolului 14, aceasta metodologie se refera la relatia intre persoana fizica/juridica care produce energia si un furnizor de energie. In acest sens, pentru clarificari privind partea de regularizare este necesar sa va adresati furnizorului cu care aveti contract de furnizare a energiei electrice.


MO 505/ 23.07.2012

b) Va puteti adresa la SC Enel Distributie SA, doar in vederea racordarii la reteaua electrica de distributie (RED), in conformitate cu HG 90/2008. Astfel, in vederea racordarii CFV la reteaua electrica de distributie (RED), este necesara depunerea la ENEL Distributie SA a unei solicitari de racordare, insotita de documentele necesare si pe baza carora se va emite avizul tehnic de racordare (ATR), in conformitate cu HG 90/2008(adica obtinerea unui aviz de producator).


2) Exista si posibilitatea ca toata energia produsa sa fie consumata de client, fara a debita NIMIC in reteaua nationala.
In acest caz, situatia sta dupa cum urmeaza:


  • consumatori existenti (persoane fizice sau persoane juridice ) care isi monteaza surse de energie electrica (panouri fotovoltaice, turbine eoliene, etc) in instalatia de utilizare, fara a solicita racordarea la reteaua electrica de interes public a acestor surse, deci fara a debita energie electrica in sistem.


Consumatorii existenti (persoane fizice sau juridice) trebuie sa depuna o cerere prin care sa instiinteze operatorul de retea cu privire la modificarea instalatiei de utilizare ca urmare a instalalarii panourilor fotovoltaice mentionand in mod expres faptul ca nu va evacua putere in sistem iar intreaga energie produsa va fi folosita pentru consumul propriu. Va anexa cererii dosarul instalatiei electrice de utilizare pentru a fi luat in evidenta de catre gestionarul retelei de distributie la care este racordat respectivul loc de consum. Dosarul instalatiei de utilizare intocmit un un electrician autorizat ar trebui sa confirme faptul ca instalatia electrica nu permite evacuarea de e.e. in reteaua de distributie.

Pentru oricare dintre cazuri, in 02.08.2013 a aparut Ordin 59_2013_Anexa - descarca

Lista furnizori energie electrica din Romania -
click aici !!!

Back to content | Back to main menu