hidroenergie

hidrocentrale

microhidrocentrale de munte

Go to content

Main menu:

hidrocentrale de mica putere

Producerea energiei electrice din surse hidrologice reprezinta un domeniu aparte fata de celelalte surse alternative de energie.
In primul rand datorita impa
ctului asupra mediului inconjurator, faza de implementare si de excutie avand un impact direct dar pe termen scurt si limitat. Astfel este critic ca un astfel de proiect sa fie fie bine proiectat, bine planificat si organizat in vederea executiei, toate aceste lucruri contribuiind la buna desfasurare a lucrarilor, la alegerea solutiilor tehnice optime si nu in ultimul rand contribuie la o executie fara intreruperi si deci un termen de executie scurt (cel mult 1 an chiar pentru proiecte mari).

Un sistem hidraulic aferent unei microhidrocentrale este compus din 3 parti principale, fiecare cu functia proprie dar si cu impactul aferent asupra mediului:

  • Captarea

Captarea, in cazul unei MicroHidroCentrale de munte (MHC), presupune construirea in albia minora a raului, la o cota strategic aleasa, a unui prag. Exact, prag, nu baraj, nu acumulare sau alte denumiri care pot induce in eroare si sa creeze impresia ca acolo se va face o acumulare, un iaz, etc. Acest prag are de cele mai multe ori inaltimea aproximativa de 1-1,5 m si are scopul ca, printr-o priza laterala, tiroleza sau coanda, o parte de apa din acel rau sa fie redirectionata spre conducta MHC-ului (evident, printr-un deznisipator si o camera de incarcare).
Un element critic al captarii il reprezinta "scara de pesti" - denumita astfel deoarece ea este conceputa de asa natura incat pestii pot "merge" pe ea pentru a depasi acest obstacol aparut artificial.
In cazul unei bune si corecte proiectari, scara de pesti primeaza fata de captarea apei pentru MHC astfel incat indiferent cat de putina apa este la un moment dat in albie, ea merge in primul rand pe scara de pesti astfel incat fauna acvatica sa nu fie afectata.
De studiul hidrologic intocmit de autoritatile competente ca INHGA (Institutul National pentru Hidrologie si Gospodarire a Apelor) si ABA (administratia Bazinala de Ape locala si nationala) tine cat de multa apa trebuie sa ramana in albie dupa captare.
Evident, de cei ce exploateaza depinde respectarea acestor debite de servitute insa legislatia in domeniu condamna grav orice abatere.


  • Conducta

Conducat folosita la MHC-uri poate fi din mai multe materiale: hotel, fonta, PAFSIN, etc. Care dintre ele este mai ecologic este discutabil: unele pareri spun ca fonta si otelul sunt cele mai ecologice deoarece sunt degradabile in timp insa tocmai aceasta degradare poate duce la necesitatea inlocuirii lor in timp si deci o noua interventie asupra mediului.
Pe de alta parte cele din PAFSIN de exemplu sunt mult mai durabile insa nu sunt degradabile. Ele au fost sanctionate de activistii de mediu tocmai datorita acestui aspect insa o durabilitate mai mare inseamna ca nu se vor face interventii asupra mediului si deci un impact limitat asupra florei si faunei.
Indiferent care material este ales, conducta poate fi atat ingropata dar si montata aparent. Si aici este o discutie deschisa, unii pretinzând ca cea ingropata nu este vizibila insa presupune excavari si un timp mai indelungat de executie, altii afirmând ca cea aparenta se monteaza repede insa ramana un impact vizual puternic si poate chiar bloca deplasarea faunei.
Acolo unde se poate, consideram ca cea mai buna solutie este ingroparea conductei sub drumurile forestiere. Asadar, conducta va fi ingropata si deci nu va fi vizibila iar excavarea nu distruge mediul, ea facandu-se pe un drum. Singurul inconvenient este perturbarea temporara a activitatior de exploatare forestiera insa cu o organizare buna si tinand cont de programul acestora, impactul asupra mediului este unui nesemnificativ, limitat si pentru foarte putin timp.


  • Cladirea centralei + deversarea

Cladirea centralei este de fapt o cladire foarte asemenatoare cu o casa de dimensiuni normale, singura diferenta constând intr-o fundatie mai adanca si executarea unui canal deversor prin care apa turbinata este evacuata in albia raului.
Din punct de vedere al impactului asupra mediului, aceasta cladire nu afecteaza mai mult decat orice casa care se poate construi, singura diferenta fiind tocmai acel canal deversor pana la albie. Ca ordin de marime, acest canal are o dimensiune aproximativa de 1-1,5 m x 1-2 m.


despre energia hidro
Back to content | Back to main menu